Jean-Philippe Beaupied

Jean-Philippe Beaupied

Beszélgetések valódi szakértőkkel:

Jean-Philippe Beaupied stylist és hajszínszakértő a minimalizmus művészetéről

Emberek

Jean-Philippe Beaupied styling filozófiáját tömören meg lehet fogalmazni: maximálisan csökkentsünk mindent le! A stylist és hajszínszakértő munkájának a  minimalizmus jelenti a sarokkövét. Akár konzultál, hajat vág vagy fest brüsszeli szalonjában, vagy modellek számára végez styling munkát a kifutóra, netán magazinokba készít fotókat, Jean-Philippe „vissza az alapokhoz” módszere mindig visszaköszön a végeredményben. Szalonja, a Premier Studio Artisan Coiffeur azt a kézügyességet, szakképzést és szakértő szellemet követi, amelyre ahhoz van szükség, hogy könnyed hatású hajviseleteket alkothassunk meg akár otthon is. Ahogy a szalon nevéből is kiderül, Jean-Philippe mindennél nagyobbra értékeli a fodrászat kézműves jellegét. Ez a követelmény a profi, balayage-ra specializálódott hajszínszakértői munkájára is kiterjed. Az általa elért természetes színhatások könnyednek tűnnek, de kifinomult készségeket kívánnak meg. A francia technika neve abból a suhanó szabadkézi hajfestő-mozdulatból ered, amely a valódi festők kézmozdulatát idézi fel. Leültünk Jean-Philippe-pel, hogy kikérdezzük a mesterségéről, az ihletforrásairól, a szalonjában megalkotott prêt-à-porter (utcai viseletre kész) frizurákról, valamint a kifutóra készült couture frizuráiról.

Mosástól az ápolásig, a mementótól az autentikus hajformázásig. Fedezd fel Jean Philippe autentikus védjegyét.
Jean-Philippe Beaupied

Authentic Beauty Concept: Mit jelent számodra az autentikusság?

Jean-Philippe Beaupied: Az autentikusság számomra mindenekfelett a valódi emberekről szól, akiknek megvan a saját értékrendjük. Stylistként szeretnék visszatérni az alapokhoz olyan termékekkel, amelyeket teljes mértékben az adott vendég igényeire szabtak.

Egy kissé konkrétabban: mit jelent az autentikus szépség fogalma számodra? 

Az autentikus szépség időtlen, hosszú távú szépséget jelent, amely teljes mértékben összhangban áll az adott nő személyiségével. Az Authentic Beauty Movement maradéktalanul lefedi azt a filozófiát, amelyet eddig is alkalmaztam a szalonomban. A hely dizájnjához autentikus anyagokat használtunk fel, és valódi mesterekkel – asztalosokkal és kovácsokkal – dolgoztunk együtt. Az autentikus szépség esetében roppant fontos a kézműves jelleg.

Mit gondolsz, művészet vagy szakma-e inkább a fodrászat?

A kettő elválaszthatatlanul összekapcsolódik egymással. Egyszerűbben fogalmazva: a művészetet valódi mestereknek kell megalkotniuk. Gondoljunk például egy festőre és a festményére vagy egy pékre és a kenyerére. Olyan szakmában dolgozunk, ahol amint elsajátítottuk a technikai alapokat, valami olyat hozzunk létre, amely művészeti értékkel rendelkezik. 

Jean-Philippe Beaupied styling

Hogyan dolgozol együtt a vendég hajstruktúrájával az egyedi megjelenés megalkotása érdekében?

Amikor először lép be a szalonunkba egy vendég, azonnal felmérjük a személyiségét. Az első kontaktustól és interakciótól kezdve kialakul bennünk egy olyan érzés, hogy nagyjából merre tarthat az életben. Egy természetesebb megjelenésű vagy épp egy páratlan kifinomultságot árasztó nő esetében ahhoz idomul az általunk végzett munka, valamint az általunk választott termékek, hogy milyen kisugárzással rendelkezik az illető. Ez dönti el, hogy természetesebb vagy inkább szofisztikáltabb összhatásra törekszünk-e majd.

Hogyan ihlet meg téged Ixelles, az a brüsszeli városrész, ahol a szalonod található?

Inspirálóan hat rám, hogy tágasabbak és szellősebbek a terek, és számos művészeti galériába ellátogathatsz a környéken. Kiállításmegnyitókra járunk, szétnézünk kicsit a környezetünkben és ihletet merítünk belőle, ami lehetővé teszi, hogy modernizáljuk a munkánkat. 

A szalonod rendkívül minimalista és letisztult. Hogyan hat ez a munkádra? 

Amikor a vendégek belépnek a szalonba, egyfajta imázzsal is szembesülnek. Mindig előnyben részesítettem a természetességet, azaz azt a típusú végeredményt, amelyet egyszerű megőrizni. Személy szerint mindig is szerettem egyszerű terekben dolgozni, és vágytam rá, hogy ilyen atmoszférát teremtsek a szalonomban is. A vendégek összes rétegét meg szerettem volna szólítani. A munka terén az egyszerűség vonz, és a haj természetes esésének a híve vagyok. Ha kicsit több energiát fektetünk is a színekbe, akkor is olyan árnyalatoknál maradunk, amelyek az utcán is könnyen befogadhatók. Úgy gondolom, ez roppant fontos. Ez az az imázs, amelyet közvetíteni szeretnénk a fotóinkkal és a kollekcióinkkal, ez pedig olyan vendégkört vonz hozzánk, amely szintén örömét leli ebben a stílusban.

Mit jelent számodra a visszafogott luxus?

Egyszerű, sallang- és cicomamentes, nem hivalkodó luxust. Amely egyben hordozható is. Manapság ez kiemelkedően fontos és a vendégeink is ezt az élményt keresik. Szeretnének bejönni a hajszalonba, majd egy olyan frizurával kilépni az utcára, amely magabiztosságot kölcsönöz számukra. Többé már nem átalakulni szeretnének. Arra vágynak, hogy a végeredményt ők maguk is reprodukálni tudják otthon. Néhány vendég a következő tapasztalatokat osztotta meg velem: „Volt már részem olyan kiábrándító élményben, amikor nem éreztem természetesnek a fodrász által készített frizurát, így amikor hazamentem, lezuhanyoztam és újra beállítottam a hajam.” Ez szöges ellentétben áll azzal, ahogyan én szeretném végezni a munkámat.

Jean-Philippe Beaupied’s fashion work

Hogyan különbözik a divatszakmában végzett tevékenységed a szalonodra jellemző munkastílustól?

A fotózásokon vagy divatbemutatókon megalkotott frizurák teljesen más világot képviselnek számomra, mint amelyeket a szalonomban készítek el. A szalonban sokkal inkább kifejezésre tudod juttatni, hogy hogyan érez az adott nő, és milyen benyomást szeretne kelteni a környezetében. A fotózásoknál sokkal többet dolgozunk annak az imázsnak a megragadásán, amely kellő összhangban áll az adott öltözékkel vagy márkával. Itt szigorúbb utasításokat kapunk és nem olyan könnyű a saját fejünk után menni, de ennek ellenére is inspiráló ez a fajta munka.

A divatbemutatókon végzett munka jobban megihlet, mint a szalonban töltött napok, de a kettő kiegészíti egymást. Sőt, arra jutottam, hogy a szalonban csapatom segítségével elért eredményekhez közvetlenül hozzájárul a fotózásokon és divatbemutatókon végzett munka. A két világ egymásra épül, és személy szerint nekem mindig is szükségem volt erre. A kollekcióimhoz és a csapatom képzéséhez sokkal többet merítek a divatbemutatókból vagy az ezekhez hasonló eseményekből, mint a hajformázási tippeket adó könyvek lapozgatásából.

Tehát a munkád egyik oldala inspirálóan hat a másikra?

A divat két részre osztható: az azonnal viselhető és az exkluzív haute couture világára. A fodrászat is pontosan ugyanilyen: létezik egyfajta haute couture, amely nem mindig viselhető az utcán, de esztétikailag megnyerő és alkalmas arra, hogy a segítségével kialakítsuk az imázsunkat. És ott van az azonnal viselhető kategória, amelyet sokkal egyszerűbb egy adott személyre hangolni, és kiválóan megállja a helyét az utca forgatagában is.

Jean-Philippe Beaupied szakértő tanácsai és ajánlásai:

Amit kihagyunk, az legalább olyan fontos, mint amit beleteszünk a termékekbe.

Tagadhatatlan, hogy a vegán termékekre egyre nagyobb a kereslet a fodrászszalonokban. A vendégek azonban valami olyasmire vágynak, ami működik. Megbízható, hatékony vegán termékeket akarnak, amelyek jó illatúak, kellemes érzetet hagynak maguk után és öröm a használatuk.

Légy gyengéd a hajaddal.

Amikor a hajszínnel kísérletezünk a szalonban, sosem végzünk teljes átalakítást. Ez azért fontos, mert nem szeretnénk teljes mértékben megváltoztatni a haj természetes állagát. Ha a vendég jóval világosabb árnyalatra vágyik, roppant kíméletes termékeket használunk, amelyek nem teszik tönkre a haj felépítését.

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF