Hajmozgalmak

Hajmozgalmak

Hajviseletek, ideálok és a női egyenjogúság az elmúlt évtizedek során

Community

Egy (új) hajviselettel erőteljes üzenetet közvetíthetünk környezetünk felé. A frizura sok mögöttes tartalmat hordozhat: mesélhet egy kapcsolat végéről, egy friss munkahelyről, valamint egy új életszakaszról. Ha egy nő új hajviseletet választ, arról is dönt, hogy milyen képet közvetít ezzel magáról a világ felé. Különösen a rövid hajviseletek hordoznak erős üzenetet a női egyenjogúságról, magabiztosságról, valamint a szépséggel kapcsolatos, kőbe vésett előírások elutasításáról. Ugyanakkor ha nem változtatjuk meg a hajviseletünket, azzal kialakíthatjuk saját jellegzetes stílusunkat, amely erőteljes személyiségről és határozott fellépésről árulkodik. Victoria Beckham például akkor írta be a nevét a stílusos divatikonok nagykönyvébe, amikor egyenes bobifrizurája miatt elnyerte a Posh – azaz előkelő – Spice becenevet. Az évek során számtalanszor visszatért klasszikus megjelenéséhez, és csak egyre nagyobb előkelőséget sugárzott, miközben énekesnőből divattervezővé avanzsált. Anna Wintour még hűségesebb jellegzetes bobfrizurájához: egész felnőtt életében megmaradt ennél a stílusnál. Úgy hírlik, hogy a befolyásos szerkesztő 14 éves kora óta viseli kifogástalan frufruját, amellyel megbízhatóságot sugároz a szeszélyes divatvilág legfontosabb magazinjának csúcsáról. A stílus és az időtállóság egy további ikonja, Jamie Lee Curtis olyan régóta viseli lélegzetelállító pixie frizuráját, hogy hosszú hajjal már fel sem ismernénk. Curtis az 1980-as években kiemelkedhetett a hollywoodi tömegből rövidre nyírt haja segítségével, és a frizura manapság is erősíti erős, magabiztos stílusikonként betöltött státuszát.

A világ különféle kultúrái eltérő jelentőséget tulajdonítanak az egyes hajviseleteknek. A haj gyakorta a hatalom szimbóluma, és sok esetben elválaszthatatlan a társadalmi nemtől és a szexualitástól. A nők haját különösen gyakran tekintik családi állapotuk jelképének, a nőiességgel pedig leginkább a hosszú hajat hozzák összefüggésbe. A nyugati kultúrák hagyományainak megfelelően a nők hajviselete általában hosszabb, mint a férfiaké. Bár a 20. század folyamán egyre lazábbá váltak a szépséggel kapcsolatos normák, a rövid haj a legtöbb nő esetében továbbra is merész választásnak minősül. 

Chloe Nguyen with a Bob hairstyle

A bob és a 20. század: A legfeministább hajviselet

A nők eleinte kényelmi okokból kezdtek el rövid hajviseletet hordani. Ez a tendencia a női egyenjogúság más divattal és szépségápolással kapcsolatos szimbólumaira is igaz. Bár a Kleopátrához és Jeanne d’Archoz hasonló női példaképek már jóval korábban hordani kezdték, a bubifrizura csak az 1920-as években tett szert komolyabb népszerűségre számos országban. A nők a háború ideje alatt olyan állásokat töltöttek be, amelyeket korábban tipikusan „férfimunkának” tekintettek – és bebizonyították, hogy jól megállják a helyüket. Azoknak a nőknek a nyomdokába léptek, akiknek a történelem során férfinak kellett kiadniuk magukat, hogy elvégezhessenek bizonyos munkákat, és rövidre vágatták a hajukat, valamint férfiasan öltözködtek. Ennek részben gyakorlatias oka volt, részben azonban újonnan megszerzett függetlenségüket és magabiztosságukat ünnepelték általa. A némafilmekben játszó sztárok hozzájárultak a rövid hajú külső népszerűsítéséhez. Cara Bow, Hollywood első, mindenki által utánozni akart ideálja („It Girl”) egy laza, lezser verzióját viselte a frizurának, amely jól ment az imázsához. Olyan ízig-vérig modern nő benyomását keltette, aki nem vetette meg a bulizást és a flörtölést. Kortársa, Louise Brooks azonban egy karakteresebb, simább vonalú frizurát részesített előnyben, amely kihangsúlyozta elegáns stílusát és passzolt az általa játszott független, csábító nőkhöz, akik fellázadtak a hagyományos nemi sztereotípiák ellen.

A háború után a nők megünnepelték a szüfrazsett mozgalom első sikereit, és a már megszokott rövid hajviselettel, illetve kényelmes öltözékben vívták ki az őket megillető helyet a társadalomban. Az úgynevezett flappereket vagy garçonne-okat becsmérelték és kinevették, mivel úgy gondolták, hogy férfi módjára viselkednek. Mindennek mindössze az volt az oka, hogy volt munkájuk, autót vezettek, valamint nadrágot és bubifrizurát viseltek. A nőknek gyakran borbélyoknál kellett vágatniuk a bubifrizurájukat, ugyanis a jó hírű fodrászok nem voltak hajlandóak ilyen botrányos hajviseletet készíteni számukra.

A bubifrizura napjainkban: egy előnyös, klasszikus hajviselet

Szerencsére manapság nem nehéz olyan fodrászt találni, aki örömmel vág bubifrizurát nekünk. Ez a közkedvelt klasszikus a lehető legegyszerűbb és legsokoldalúbb választás egy olyan nő számára, aki szeretne kipróbálni egy rövid hajviseletet, de nem akarja túlzottan radikálisan megváltoztatni a külsejét. A bubi ráadásul annyira sok hosszban és változatban létezik, hogy biztosan rátalálunk arra a fazonra, amely illik a személyes stílusunkhoz és az arcformánkhoz.  

The Pixie is a short hairstyle for confident women

A pixie és a 20. század: a stílusikonok merész választása

A pixie frizura a bob által kitaposott utat követte. Miután fokozódni kezdett a rövidebb hajviseletek társadalmi elfogadottsága, a rafinált stílusikonok úgy döntöttek, megpróbálják még kijjebb tolni a határait annak, hogy mennyire vágathatja rövidre a haját egy nő. A frizura az 1950-es és 1960-as években egyfajta fiatalos ártatlanságot közvetített. 

Audrey Hepburn Gregory Pecket – és az egész világ nagyközönségét – a elegáns ujja köré csavarta a Római vakáció című filmben fiús frizurájával, amely tökéletesen illett karaktere tágra nyílt szemű izgatottságához. Jean Sebergnek a Jó reggelt, búbánat! című filmben viselt rövid, szőke haja tökéletesen megragadta egy olyan fiatal lány naivitását, aki épp a felnőtté válás küszöbén áll. Mia Farrow híres-nevezetes, a Rosemary gyermeke című filmben megörökített pixie frizurája – amelyet maga Vidal Sassoon vágott le egyfajta reklámfogásként – még inkább kihangsúlyozta a nő törékeny, elhagyatott kisugárzását, és segített a közönségnek abban, hogy átérezze az általa játszott karakter félelmeit. A leghíresebb pixie frizura valószínűleg Lesley Lawson (születési nevén Hornby) nevéhez fűződik. Mint tudjuk, a brit modell addig nem örvendett világhírnek, amíg fel nem vette a Twiggy nevet és le nem vágatta a haját. Így ő lett London pezsgő hatvanas éveinek ikonikus arca. 

A pixie fogalma a következő évtizedek során eggyé vált az erővel, a függetlenséggel és azzal a képességgel, hogy fittyet hányjunk a női szépséggel kapcsolatos, széles körben elfogadott elképzelésekre. Bár az évek múltak, a szépségideálok pedig tovább változtak, a pixie mindig lehetőséget nyújtott rá, hogy a viselője erőteljes benyomást keltsen szép arcával.

A pixie napjainkban: vesződségmentes hajviselet magabiztos nők számára

A pixie az egyik legviselhetőbb frizura, de szükség van hozzá némi magabiztosságra – különösen, ha eredetileg hosszú volt a hajunk. Nem minden arcformához illik, és igencsak feldobja, ha a viselője elsajátít néhány smink- és divatfortélyt. Egy jól levágott pixie ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy arcvonásaink tündökölhessenek, és stílusos, valamint öntudatos kisugárzást kölcsönöz számunkra. Ezzel a rövid hajviselettel gyerekjátékká válik a reggeli szépségápolási rutinunk. Egyszerűen mossuk meg, tegyünk rá valamilyen hajformázót, és már ki is libbenhetünk az ajtón.

The Afro is a cool hairstyle for kinky hair

A 20. század és az afro: a természetes textúra szépsége

Miután az afroamerikaiak évszázadokon át a „fehér” szépségideálok bűvkörében éltek, a polgárjogi mozgalom végre lehetővé tette számukra, hogy kiélvezzék természetes hajuk egyedi szépségét. Büszkén kiálltak természetes külsejük autentikus mivolta mellett, és ezzel kezdetét is vette az afro aranykora. Az 1960-as években stílusos és szociálisan érzékeny férfiak és nők – mint például Jimi Hendrix, Angela Davis és Nina Simone – voltak az elsők, akik büszkén viselték természetesen göndör hajukat. Az olyan sztárok, mint például Grace Jones, Pam Grier és Gloria Gaynor átmentették a hajviseletet – és az egyedülálló, fekete szépségre helyezett hangsúlyt – az 1970-es évek diszkókorszakába.

Az afro napjainkban: a büszkén viselt göndör haj

Napjainkban az olyan sztárok, mint Lupita Nyong’o, Janelle Monáe és Solange Knowles úgy adóznak tisztelettel a polgárjogi mozgalom előtt, hogy nyíltan támogatják a faji egyenlőséget, és büszkén viselik az afrójukat. Az afrók mindenféle formában és méretben előfordulnak, és kevés formázást, de annál több figyelmet igényelnek. A mai szépségideálok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egyediségnek és a hitelességnek, így a férfiak és a nők bátran kifejezhetik magukat, függetlenül attól, hogy milyen textúrájú a hajuk. Legyen hosszú, rövid, göndör vagy egyenes... a haj még sosem élte ennyire játékos korszakát.

Hippie women loved long hairstyles for an extra-romantic free-spirited look

A 20. század és a hosszú hippihaj: szeretet, béke és természetes hajviseletek

Az 1960-as és 1970-es években nem az afro volt az egyetlen olyan népszerű hajviselet, amely a haj természetes textúráját emelte ki. A hippimozgalom arra ösztönözte a férfiakat és a nőket, hogy viseljék természetesen a hajukat. A korszakra jellemző romantikus attitűd a hosszú tincseket részesítette előnyben, amely tökéletes párosítás volt a szerelem nyarát jelképező repkedő ruhákhoz és hosszú tunikákhoz. A bubifrizura egyfajta válaszreakció volt a nők által évszázadok óta hordott hosszú hajviseletekre, a hippik hosszú, természetes haját pedig a tökéletesen beállított, tupírozott frizurák jellemezte évtizedek elleni lázadás egy formájának tekinthetjük. A feminizmus második hullámához tartozó nőkre felszabadítóan hatottak a kényelmes, uniszex ruhák és a kevés időbefektetést igénylő haj- és szépségápolási rutinok, valamint a törekvéseik nyomán született jelentős társadalmi előrelépések.

A 20. század és a hosszú hippihaj: könnyed hajviseletek mindenki számára

A hippimozgalom alapvető értékei manapság már széles körben elismertek. A nemek közötti, illetve a faji egyenlőség, a környezettudatosság és az alternatív életstílusok iránti tolerancia jóval jellemzőbb a mai társadalomra, mint az 1970-es évek korszakára. A hosszú hippifrizurák mai megfelelői az olyan könnyed stílusú megjelenések, mint például a lágy strandhullámok, a fonatok, valamint napjaink virágos hajdíszei. Elvégre nincs is jobb módja annak, hogy erős nőnek érezzük magunkat, mintha olyan hajviseletet hordunk, amely egyszerűen csak jó érzéssel tölt el minket és jól áll nekünk.

Tudj meg többet az Autentikus Szépségmozgalomról

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF