Skip to Content

AUTENTIKUS HAJ- ÉS SZÉPSÉGÁPOLÁSI

TIPPEK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL

COMMUNITY

Az Authentic Beauty Movement arra bátorítja a nőket, hogy fejezzék ki saját, hitelességet sugárzó szépségüket és merjék önmagukat adni. A szépség nem univerzális érték: sokkal inkább a kultúra teszi azzá. Emellett az eredeti, természetes hajtextúrák és az egyéb fizikai jellemzők is befolyásolják, hogy mely megjelenések népszerűek, és melyeket lehet könnyedén megvalósítani.

Autentikus haj- és szépségápolás Indiában, Dél-Koreában és Japánban

A legtöbb ázsiai kultúrában a hosszú haj és a világos bőr áll a hagyományos szépségideálok regionális változatainak középpontjában. Bár számos különbség felfedezhető az egyes országok és kultúrák ideáljai közt, általánosságban kijelenthető, hogy mindig szépnek találnak egy hibátlan arcot, amelyet sűrű, sötét, egészséges és fényes hajkorona foglal keretbe. A hossz és a sűrűség különösen fontos az olyan országokban, mint India, ahol a hosszú haj egyet jelent a nőiességgel. 

Dél-Korea rendkívül fejlett, „K-Beauty” néven elhíresült szépségipara nagy hatással van a globális trendekre, de a frizurák szempontjából hagyománytisztelőnek számítanak. A valódi szépség titka – híres-nevezetes tízlépéses szépségápolási rutinjukhoz hasonlóan – e téren is a tiszta és egészséges hajon múlik. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hajtípusunknak megfelelő termékeket használjuk. 

Japánban a Heian-korszakban a hihetetlenül hosszú haj és szürreálisan fehér bőr számított az etalonnak, és ez az ideál napjainkban is igen közkedvelt. A mai hajtrendek mindazonáltal a rövidebb – és több színben játszó – hajat részesítik előnyben. Az egyforma hosszúságúra vágott, szögegyenes frufruval feldobott bubifrizurák a szivárvány minden színében megfigyelhetők. A rétegezett, aszimmetrikus, merész és „kalandvágyó” stílusok mind nagy népszerűségnek örvendenek, különösen Tokióban, az utcai stílus fellegvárában. 

Az ázsiai nők többsége nagy figyelmet fordít a fényvédelemre. A gondos napvédelem nemcsak a barnulástól és a károsodástól óvja meg a bőrt – ha az árnyékban maradunk, kalapot viselünk vagy napernyőt használunk, azzal a hajunk egészségét is megőrizhetjük. Bármelyik stílusnak jót tesz, ha utolsó simításként ráfújunk egy kis hajlakkot, amely benzofenon-4 tartalmának köszönhetően védelmet nyújt az UV-sugarak ellen.

Autentikus haj- és szépségápolás Ausztráliában

Az ausztrálok is odafigyelnek a napvédelemre, de  szépségideáljuk nem a fehér arcbőr körül forog. Sokkal közelebb áll hozzájuk egyfajta biztonságos, ragyogó napbarnított külső, amelyet a szabadban töltött idő és a legjobb minőségű napvédő krémek segítségével érnek el. Mondanunk sem kell, hogy az ausztrál nők a napozás utáni bőrápolásban is szakértőnek számítanak. Az ausztrál nők számára nem okoz nehézséget, hogy hitelességet sugárzó vízparti szépségek legyenek – elvégre a népesség 85%-a a vízpart 50 kilométeres körzetében lakik. Csak bele kell mártózniuk az óceánba, hogy megalkossanak egyfajta kócos, sós levegő szárította hajviseletet, amelyben a nap által kiszívott világosabb árnyalatok játszanak. Ha meg akarjuk őrizni hajunk egészséges fényét, strandolás után kényeztessük a hajunkat a sérült hajra kifejlesztett Replenish termékcsaládhoz hasonló, tápláló hajápoló szerekkel.

Autentikus haj- és szépségápolás  Skandináviában

Észak-Európában az év nagy részében nem okoz gondot a napsütés vagy a hőség, de a hosszú, kemény telek, a kinti hideg, és a meleg, száraz benti levegő váltakozása megviseli a hajat és a bőrt. Az egészséges, esszenciális zsírsavakban gazdag étrend, valamint a hidratáló haj- és szépségápolási termékek jól jönnek a közkedvelt skandináv szépségápolási rituálé, azaz a szauna előtt, alatt és után. A szauna ragyogó arcbőrt varázsol, és a hőségben való ücsörgés felér egy hajkondicionáló kezeléssel.

Amikor eljön a nyár, a hosszú haj elengedhetetlen a különböző ünnepekkor népszerű, gyönyörű fonott hajviseletek elkészítéséhez. A nyári napforduló idején, amikor a nap (szinte) sosem megy le, a svéd nők vadvirágokat tűznek laza fonataik közé – és néha a férfiak is követik a példájukat. Ez a megjelenés jelenleg roppant trendinek számít, de valójában időtlen-idők óta egyet jelent a természetes haj és szépség ünneplésével.

Autentikus haj- és szépségápolás Franciaországban

Igen elterjedtek azok az útmutatók, amelyek a francia nők szépségápolási fortélyait próbálják megfejteni és továbbadni az érdeklődők számára. Senki sem hagynak hidegen a francia nők étrenddel, életstílussal, divattal, haj- és szépségápolással kapcsolatos titkai. Összességében kijelenthető, hogy a kulcsszó a „kevesebb több”, valamint a „tégy úgy, mintha nem is próbálkoznál” elve. Ez az általános szabály a bőrápolásra és a hajformázásra is igaz. A „smink nélküli” hatást keltő kozmetikumok és a zilált haj olyan stílusos párizsi nők jellegzetes stílusát juttatja eszünkbe, mint például Françoise Hardy, Jane Birkin, Vanessa Paradis és Marion Cotillard. Ahhoz, hogy sikerüljön elsajátítanunk ezt a stílust, hibátlan bőrre és egészséges, profin levágott hajra lesz szükségünk. Olyan texturált fazont kell választanunk, amely a természetes mozgás hatását kölcsönzi a hajnak, és akkor is sikkesnek tűnik, amikor egyáltalán nincs beállítva. A Flawless primer segítségével olyan láthatatlan „pluszt” csempészhetünk a hajápolási rutinunkba, amely anélkül varázsolja a hajat simává és kezelhetővé, hogy túlontúl „beállított” hatást keltene. Fújjuk a hajunkra szárítás előtt, majd egyszerűen futtassuk végig az ujjainkat a tincseinken, és már készen is vagyunk. Még könnyedebb, művi hatástól mentes megjelenést kölcsönözhetsz magadnak, ha egy kis formázó krémet kensz a hajadra, befonod, és hagyod, hogy magától megszáradjon az éjszaka során.

Autentikus haj- és szépségápolás Mexikóban és Brazíliában

A mexikói szépségideálok az évtizedek során nagy befolyásra tettek szert Észak-Amerikában: a latina, chola és chicana szubkultúrák térhódítása nem ismert országhatárokat. Ezek a vonulatok manapság is éreztetik a hatásukat, de egyben újra is definiálja őket a xicana mozgalom, amely megkérdőjelezi a latin-amerikai szépség bevett archetípusait. Ennek részét képezi azoknak a hagyományos elképzeléseknek a mérlegelése, hogy mi tesz széppé egy nőt,  és az azzal való szembenézés, a túlontúl szűken értelmezett szépségideálok mennyire korlátozóan hatnak az elvárásainkra. Mindazonáltal sok xicana nő törekszik hitelességre az etnikai öröksége (és vele együtt az őslakos népek motívumai) öntudatos kihangsúlyozása révén, és büszkén viselnek olyan stílusokat, amelyek kiemelik dús, súlyos hajkoronájukat. Megjelenésükkel gyakran róják le tiszteletüket a feminista ikon, Frida Kahlo előtt, aki Tehuantepec matriarchális társadalmából merített ihletet a frizurájával, valamint a szépséggel és a divattal kapcsolatos kísérletezése során.

Az Egyenlítő déli felén élő amerikai nők általában kedvelik a hosszú, hullámos és dús hajat, amelyet gyakorta dobnak fel természetes, világosabb árnyalatok. Ha tudni szeretnéd, hogy épp mi a trendi Ipanema strandján, egyszerűen csak figyeld meg Gisele Bündchen szupermodellt és a brazil Victoria’s Secret angyalait, akik mind Adriana Lima példáját követik. Brazíliában azonban gyakran párás az idő, így a szöszösödés megakadályozása épp olyan fontos, mint a tápláló samponok és balzsamok használata. A velaterapia, azaz a „gyertyavágás” teljesen új színben tünteti fel a tüzes latin-amerikai szépség ismert sztereotípiáját. A technikának a brazil modellek viszik a hírét a világban. Irigylésre méltó hajukat annak köszönhetik, hogy az eltört hajvégeket egy gyertyával égetik le, így a hajuk nem veszít a hosszából. Ha ez esetleg kissé elrettentően hangzik, maradjunk bevált kényeztető rutinunknál.

Autentikus haj- és szépségápolás Tanzániában és Nigériában

Az afrikai kontinens számtalan különböző etnikai hátterű népnek, kultúrának és szépségideálnak ad otthont. A nők Afrika legforróbb részein sok esetben viselnek rövid hajat mind gyakorlati, mind esztétikai okokból. Az ókori Egyiptomban a szőrtelenítés részét képezte a férfiak és a nők szépségápolási rutinjának, és sokan váltak meg természetes hajuktól, hogy helyette parókát viseljenek. 

A Serengeti sivatagban élő maszáj nép számára a rövid haj tipikusan női hajviseletnek számít. A férfi harcosok státuszát a fonataik száma jelzi, a nők viszont tüsire nyírt hajat viselnek, amelyet színes, gyöngyökkel kirakott fejdíszekkel és ékszerekkel ellensúlyoznak. Ez a vadóc külső napjainkban reneszánszát éli a kasszasikernek számító Fekete Párducnak köszönhetően, ahol a maszáj nőkre hasonlító, kopasz női harcosok igyekeznek megmenteni Wakanda képzeletbeli királyságát.

Más kultúrákban a különböző fonatokkal, csomókkal és csavarásokkal dolgozó hagyományos technikák modern köntöst kaptak, és a világ többi részén is ismertté váltak. Nigériában a hajfonók roppant találékonyak és kreatívak, és gyakran merítenek inspirációt más törzsek és etnikai csoportok stílusából. Ilyenek a jorubák kagylóval díszített fonatai, az igbók legyezőalakú fésűi, valamint az impozáns akaba stílus, amely az 1960-as években vált népszerűvé. Bár a fonott hajviseletek elkészítésébe eleinte sok energiát kell befektetni, az az egyik előnyük, hogy amikor végeztünk, a haj kevés formázást, ám nagyon sok odafigyelést igényel.

Mi tesz széppé egy nőt? Lényegtelen, hogy a frizurája sok munkát igényel-e vagy épp lezser, esetleg hagyományos vagy inkább merész és modern – ha jól érzi magát a bőrében és azt a stílust követi, amely közel áll a szívéhez, máris jó úton jár. A hitelesség a világ minden táján szépnek számít!

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
RÓLUNK